Relatia tata-fiu


Am vorbit anterior de importanta tatalui in cresterea sanatoasa a copilului. In cele ce urmeaza, vom discuta despre relatia tata-fiu si ce beneficii pot avea baieteii dintr-o relatie sanatoasa cu tatal lor. 

Inainte sa incepem, trebuie sa avem in vedere ca:

  • Nu toti copiii cresc cu tatal lor, cu ambii parinti sau parinti in general
  • Totodata, nu inseamna ca daca unele dintre nevoile copilului descrise aici sau in alte parti nu sunt indeplinite, copilul va avea neaparat probleme sau un rau ireparabil va fi facut. Aceasta serie de articole, are mai mult rolul de ghid. Este bazata pe studii existente facute de cercetatori acreditati, pentru a ajuta la mai buna intelegere a nevoilor copiilor, interactiunea cu ei in cadrul familiei si cum acestea ii pot influeneta intr-o maniera sau alta.

Ca puncte cheie, poate des ocolite de cultura si obiceiuri mostenite din trecut, sau cateodata chiar negate, trebuie sa specificam: 

  • Baietii au nevoie de caldura si afectiune de la tatal lor si nu numai.
  • Baietii, la fel ca barbatii, au nevoie sa isi exprime emotiile si nu sunt "slabi" daca o fac. Emotii precum plansul, supararea, nervii, la fel ca toate celelalte, fac parte din nevoile noastre ca oameni. Au un rol biologic important, astfel ca infranarea sau ascunderea lor poate duce la probleme de sanatate fizica, psihica si de comportament. Controlul emotiilor e important, reprimarea lor e nesanatoasa.
  • Baietii se bazeaza pe tatal lor pentru a fi ghidati si sunt un model de cum sa se comporte in societate si in relatii.
  • Cercetarile arata ca baietii care petrec timp intr-o maniera pozitiva cu tatii lor, au sanse mai reduse sa dezvolte probleme cu anxietatea, depresia sau agresivitatea. 

Cum poti intari legatura cu fiul tau

  1. Fii un exemplu bun pentru el prin ce zici si mai ales prin ce faci zi de zi.
    De la felul in care ii tratezi pe cei din jur, cum reactionezi in situatii dificile sau la nervi, cum o tratezi pe mama lui, modul cum te exprimi zi de zi, toate au un impact considerabil pentru fiul tau. In special relatia cu mama lui, va determina modul cum o va trata si el la randul lui, cum isi va trata surorile, cum va fi in viitoarele relatii si cum se va comporta cu femeile in general.  

  2. Petrece mai mult timp impreuna cu el
    Incearca sa petreci timp unul la unul cu fiul tau. Iti va intari legatura cu el si il va face sa inteleaga ca e important pentru tine, cu atat mai mult daca se intampla intr-o perioada aglomerata. Cat sunt micuti te poti juca impreuna cu ei, le poti citi, puteti construi lego. Cand sunt mai mari, puteti practica diverse sporturi impreuna, mers cu cortul sau o plimbari prin natura. Foloseste acest timp si pentru a-l invata diverse lucruri sau a purta discutii despre ce va intereseaza.

  3. Gaseste lucruri care sa va intereseze pe amandoi.
    Legat de ce am scris mai sus, este important pentru relatia ta cu fiul tau sa aveti lucruri care va pasioneaza pe amandoi. Deseori relatiile pot deveni tensionate daca interesul fiecaruia e la polul opus fata de celalalt. Chiar daca se intampla asta, poate pentru ca aveti personalitati si temperamente total diferite, poti acorda timp si rabdare unor pasiuni care ii fac fiului tau placere. Sau puteti incerca sa descoperiti pasiuni similare prin a face lucruri noi din cand in cand.

  4. Lucreaza cu el impreuna la un proiect
    Pentru un baiat, sa lucreze la ceva mare, mai ales ceva ce ii depaseste capacitatile sale curente, este un lucru foarte incitant. Fie ca veti repara un gard impreuna, remodela gradina, construi o cabana sau va aventurati in vreo drumetie, acestea il vor impacta in mod pozitiv si ii vor intari relatia pe care o are cu tine.

  5. Ai conversatii cu el
    Deseori, tatii ajung sa poarte discutii cu copiii lor abia cand acestia cresc. Iar cand asta se intampla, descopera fie un adolescent care nu doreste sa primeasca sfaturi sau ghidaj, fie au loc conversatii ciudate in care niciunul nu stie la ce sa se astepte de la celalat sau descopera ca au foarte putine lucruri in comun. Ideal si de ajutor atat pentru fiul tau cat si pentru relatia voastra, este sa purtati conversatii intr-o maniera constanta, fiecare adaptata la perioada de varsta in care se afla. Astfel, vei ajunge sa cunosti mult mai bine nevoile lui, comportamentul, temperamentul, reactiile in diverse ipostaze si vei avea timp sa intervii sa corectezi, daca este cazul, pana nu e prea tarziu.