Importanta tatalui in cresterea sanatoasa a copilului
Desi mamele primesc mai multa atentie in ceea ce priveste cercetarea legata de cresterea copilului, tatii au de asemenea un rol crucial.
Din multe puncte de vedere, tatal are o influenta majora in viata copilului, si impacteaza cresterea sanatoasa a acestuia in mai multe arii, precum: limbaj, gandire, fizic, capacitati sociale si emotionale.
Impactul incepe chiar din timpul sarcinii, unde studiile arata ca, pentru tatii care sunt mai implicati in aceasta perioada, exista o probabilitate mai mare sa fie implicati si sa ofere suport emotional mai mult si dupa nasterea copilului.
Copiii ai caror tatici sunt afectuosi, raspund rapid la plansetele acestora si se joaca cu ei, tind sa capete un atasament sigur fata de tatii lor. Iar copiii cu atasament sigur tind sa aiba rezultate mai bune la scoala, sunt de asemenea mai sociabili si mai placuti de cei din jurul lor in timpul copilariei, comparativ cu cei care nu au un atasament sigur.
Copiii ai caror tatici sunt implicati in activitatile de crestere a lor cum ar fi spalatul, hranitul celui mic sau jucatul impreuna, tind sa devina adulti cu o mai mare incredere de sine si se bucura de legaturi sociale mai puternice cu cei din jur.
Totodata, copiii ai caror tati sunt implicati pe parcursul vietii lor, fie oferindul-le ajutorul, fie jucandu-se cu ei, fie invatandu-i diverse lucruri, tind sa aiba relatii de casinice mai stabile cand acestia ajung adulti, astfel avand un impact pozitiv pe tot parcursul vietii copilului.
Toate aceste lucruri functioneaza si daca tatal nu locuieste in casa cu cel mic. Copiii care au interactiuni pozitive cu tatal lor si in astfel de cazuri, tind sa fie mai sanatosi emotional si sa aiba un risc mai scazut in ceea ce priveste dezvoltarea problemelor comportamentale.
Pe langa cele zise mai sus, care afecteaza copilul si viata sa in mod direct, tatii au o si o influenta indirecta asupra lui, mai ales in ceea ce priveste relatia cu mama copilului.
Conflictul dintre parinti este in detrimentul celui mic, cu atat mai mult daca respectivul conflict este ostil si nerezolvat.
Indiferent de structura familiei si de situatia de acasa, cu cat mai multi oameni ofera celui mic dragoste, afectiune si implicare, cu atat mai bine.
Un mediu sanatos, lipsit de conflicte sau certuri, combinat cu petrecerea timpului impreuna, ascultarea si incurajarea copilului, pot fi doar benefice. Totodata il ajuta pe copil sa aiba o relatie sanatoasa cu familia si asta va merge mai departe si in familia pe care o va infiinta ca adult.
De cealalta parte, lipsa tatalui sau a implicarii unei figuri paterne in viata copilului, poate avea efecte serioase. De la renuntarea timpurie la scoala pana la o sanatate mentala cu probleme (anxietate, stima de sine scazuta, depresie sau chiar ganduri de suicid), probleme de comportament sau trauma de atasament.
Totodata, pe langa cele mentionate mai sus, baietii ai caror tati sunt absenti, tind sa aiba o predispozitie mai mare de a face lucruri ilegale in perioada adolescentei sau in perioada de varsta 20 - 30 de ani, in timp ce fetele au mai multe sanse sa ramana insarcinate in adolescenta, fapt ce le poate schimba complet parcursul vietii de adult.
Bibliografie
[EN] Impactul crucial al tatalui in dezvoltarea copilului