Mediul Montessori 3 - 6 ani


“Şcolile noastre sunt vii. A înţelege ce fac cei mai mari îi

entuziasmează pe cei mai mici. Cei mai mari sunt bucuroşi să îi

poată învăţa pe cei mici ceea ce ştiu ei. Nu există complexe de

inferioritate, şi fiecare atinge o normalitate sănătoasă prin

schimbul reciproc de energie spirituală.”

( Montessori M, Mintea Absorbanta, pag.214)

În acest mod caracterizează Maria Montessori mediul clasei Montessori. Este uimitor să observi copii între 3 și 6 ani care aleg cu ușurință și dezinvoltură materiale pregătite cu grijă și dragoste pentru ei, cum merg cu grijă spre locul unde doresc să așeze materialul, cum îl scot de pe tavă urmând o ordine prestabilită, cum lucrează folosind materialele în scopul lor precis și apoi îl șterg, îl așează în tavă și îl duc înapoi pe raft pentru următorul copil. Acest lucru se întâmplă zilnic timp de 3 ore, cât durează ciclul de lucru cu materiale Montessori. Dacă un material rămâne pe masă, poate luat de un copil prea mic care s-a împotmolit cu strângerea lui, educatoarea îndrumă un copil mai mare să îl ajute pe cel mic cu așezarea lucrurilor pe tavă.

Ghidul Montessori trebuie să aibă iubire de sfânt, răbdarea unui servitor și înțelepciunea unui om de știință. Ea reprezintă legatura dintre copil și mediu, ea îi face introducerea în acest mediu, îi oferă cultura copilului, îi oferă de fapt ocazia de a ajunge la noțiunea de “a aparține” unei culturi. Educatoarea pregatește mediul pentru copil și apoi îl ghidează pe acesta prin mediu. Dar pentru a fi capabilă să ghideze un copil, conform necesităților lui de dezvoltare, educatoarea trebuie să se pregătească în acest sens. Montessori pune un accent foarte mare pe instruirea adultului, instruirea mentală, spirituală.

Atenția din mediul Montessori o reprezintă copilul. Acesta experimentează tot felul de medii înainte de a ajunge in mediul Montessori. Primul mediu este pântecul mamei, unde totul este perfect  pregătit pentru locuitor. Apoi copilul trece la un alt mediu, acela al nașterii. Acum atenția este îndreptată asupra sănătății fizice și a igienei mamei și nou-născutului. Când copilul ajunge acasă dupa naștere are parte de un alt mediu, care de asemenea trebuie pregatit. Urmează mediul de la grădiniță de la 1 la 3 ani și mediul din clasa de la 3 la 6 ani.  Când vorbim despre mediul pregătit ne referim atât la caracteristicile sale fizice cât și la cele psihologice.

În clasa Montessori întâlnești patru arii care susțin dezvoltarea armonioasă a copilului

Aria de viață practica

Aria senzorială

Aria de limbaj

Aria de matematică

Aria de viață practică este prima arie care se află chiar la intarea în clasă. Aici copilul exerseaza turnarea grânelor, a apei, spălatul mâinilor, al rufelor, al vaselor, călcatul rufelor, storsul citricelor, curățatul legumelor, exerciții de gătit, exerciții pentru curățenia mediului, măturatul, spălatul geamurilor…..și multe alte exerciții. Toate având 3 scopuri directe:

  1. Concentrarea
  2. Rafinarea mișcării
  3. Coordonarea ochi-mână

Copilul astfel pregătit trece la următoarea arie, de rafinare a simțurilor. Această arie poartă denumirea de Aria Senzorială și are materiale prin care copilul își poate antrena toate cele 6 simțuri.

Vizual

Auditiv

Gustativ

Olfactiv

Tactil

Stereognostic

Tot la această arie copilul învață literele și cifrele cu ajutorul tăblițelor tactile. La 3 ani literele și cifrele sunt o experiență senzorială a copilului.

Aria de limbaj oferă copilului șansa de a clasifica prima dată oral noțiunile cu ajutorul cardurilor clasificate, apoi trece la citirea etichetelor pregătite pentru aceste carduri și în paralel se poate produce in jurul vârstei de 4,5 ani explozia scrisului literelor de mână.

Aria de matematică conduce mintea copilului spre construirea logicii matematice. Astfel, cu material concret copilul trece prin concentrul 0-10, cu ajutorul barelor pentru numărat, află ce înseamnă noțiunea de 0 cu jocul de memorie și limbaj, trece apoi la materialul cu biluțe aurii unde descoperă adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea cu numere mari din toate cele patru categorii- mii, sute, zeci și unități, trece apoi la materialul cu lanțuri unde numără până la 100 și vede concret ce înseamnă pătratul și cubul unui număr, merge la jocul timbrelor care este primul material care abstractizează operațiile cu numere mari și terminăm cu descoperirea fracțiilor.

Mediul fizic pentru 3-6 ani are nevoie de o grijă constantă a adultului pregătit. Chiar dacă toate lucrurile sunt la locul lor, în ordine , ele trebuie constant schimbate.

Tot ce se află în mediu trebuie pus intenționat. Tot ce este aici poate fi folosit într-o activitate cu sens- acesta este mesajul transmis.Punând pe raft tot de ce are nevoie, le dezvoltăm și simțul responsabilității( lucrurile trebuie puse la locul lor pentru ca are nevoie de ele și următorul copil)

Mediul oferă cheile spre lume. Prin chei înțelegem toate indiciile spre lumea lor. Nu trebuie să le oferim chiar totul pe tava, trebuie doar să stimulăm interesul pentru a descoperi mai departe. Activitățile pe care copilul le face la viață practică sunt chei catre lumea adultului. În mediul Montessori, copilul va găsi cheia pentru limbajul scris, pentru limbajul vorbit, pentru artă, muzică și cultură, gustul pentru descoperirea naturii( se fac observări in mediul natural. Se face trecerea de la mediul de afară la cel din clasă.

Mediul  se caracterizează prin simplitate. Vrem sa oferim copilului      spațiul mental in care el să poată fi activ.

Mediul este ordonat. Ordinea exterioară ajută copilul să-și stabilească ordinea interioară. În mediul Montessori există o ordine logică- toate obiectele folosite la o activitate sunt așezate pe o tăviță în ordinea folosirii lor în timpul lucrului. Ordinea dă calmitate atât copilului cât și adultului

Clasa Montessori este  primitoare și confortabilă. Ea arată mai mult ca o casă decât ca o instituție.