Ce este metoda Montessori si cum ajuta ea copilul?


Ce au in comun Larry Page si Sergey Brin (co-fondatori Google), Jeff Bezos (fondator Amazon), printii William si Harry ai Marii Britanii si George Clooney?

Pe langa faptul ca sunt cu totii oameni de succes in ceea ce au ales sa faca, cu totii au urmat scoli cu program Montessori.

Nu toti copiii trebuie sa devina faimosi, insa principiile pe care educatia Montessori le sustine si pe care primii doi din lista le crediteaza ca fiind fundamentale pentru ce au reusit sa construiasca la Google, pot reprezenta cu siguranta un vector important in viata copilului si pentru viitorul adult.

Sergey Brin

 [RO] Mi-a fost de folos educatia Montessori, care permite studentilor mai multa libertate de a face lucrurile in ritmul lor, sa descopere... O parte din a merge si a face ceea ce ma intereseaza, se datoreaza educatiei Montessori.

[EN] I benefited from [my] Montessori education, which in some ways gives the students a lot more freedom to do things at their own pace, to discover… Some of the credit for the willingness to go on your own interests, you can tie that back to that Montessori education.

Larry Page

[RO] Amandoi am urmat scoli cu program Montessori si consider ca o parte din acea educatie... ne-a ajutat sa fim motivati intrinsec, sa ne punem intrebari cu se intampla in lume, sa facem lucrurile diferit. 

[EN] We both went to Montessori school, and I think it was part of that training ... of being self-motivated, questioning what’s going on in the world, doing things a little bit different.


Asa cum au descris cei doi fondatori Google, unul dintre principiile metodei Montessori este autoeducatia. Si, impreuna cu libertatea de miscare si alegere, educatia bazata pe nevoile idividuale ale fiecarui copil, educarea copilului ca intreg, independenta si motivatia intrinseca, formeaza impreuna un nucleu important in dezvoltarea copilului intr-un mod armonios si in concordata cu nevoile lui. 

Bineinteles, mai sunt si alte principii din cadrul metodei Montessori, la fel de importante ca cele mentionate mai sus, insa pentru moment ne vom raporta la cele enumerate sa explicam ce inseamna cateva dintre ele.

 

Autoeducatia
Principiu de baza in metoda Montessori, el se bazeaza pe increderea ca toti copiii sunt capabili si doritori sa se invete singuri, daca li se ofera stimuli cat mai interesanti pentru a invata.

In aceasta idee, materialele de lucru au fost gandite si dezvoltate pentru a incuraja copiii de a-si coordona propria lor educatie.

Educatorii Montessori pregatesc mediul de invatare si ofera incurajari si ghidaj, pentru ca fiecare copil sa reuseasca sa se educe singur, in felul sau.

 

Libertatea de miscare si alegere
Fondatoarea metodei de invatare, Maria Montessori, a observat cum copiii invata cel mai bine daca au libertatea de a se misca, de a fi liberi sa aleaga cu ce materiale isi doresc sa lucreze si cand urmaresc ceea ce ii intereseaza.

In cadrul unei clase Montessori, copiii sunt lasati sa se miste liber in mediul de invatare, sa lucreze acolo unde simt ei ca pot invata mai bine si sa descopere rezultatele invatarii lor prin experimentarea practica.

 

Educarea copilului ca intreg
Metoda Montessori se concentreaza pe cultivarea potentialului in fiecare copil prin intermediul experientelor de invatare. Experiente care il ajuta pe copil sa se dezvolte atat intelectual cat si fizic, emotional si din punct de vedere social.

Pe langa clasicile studii de matematica si limba, Curriculum Montessori acopera zona de experienta practica, senzoriala si culturala. Toate aspectele dezvoltarii copilului sunt considerate ca fiind interconectate si la fel de importante. 

 

Motivatia intrinseca
Abordarea Montessori in ceea ce priveste invatarea, este ca ea insasi este si recompensa. In cadrul clasei nu sunt premii speciale pentru realizarea unei activitati. In schimb, copilului i se cultiva sentimentul ca a realizat ceva cand a terminat activitatea si a invatat sa o faca singur.

 

 

Principalele beneficii pe care educatia Montessori le ofera copilului:

  • Copilul este privit si apreciat ca un individ unic
  • Inca de la o varsta mica, i se insufla ordinea, capacitatea de concentrare si indepententa
  • Copiii fac parte dintr-o comunitate stransa, avand grija unii de ceilalti
  • Elevii sunt incurajati sa devina curiosi si in cautare constata de cunostinte noi
  • Copiii invata sa fie liberi dar in limita mediului si comunitatii din care fac parte
  • Invata sa se corecteze singuri si sa se analizeze singuri invatand gandirea critica asupra muncii lor, devenind astfel capabili sa recunoasca, sa corecteze si sa invete din greselie lor

 

Beneficii pentru parinti

  • Copilul invata sa fie independent si sa aiba grija de el, sa se descurce singur. Astfel, cu pasi mici dar siguri, lucruri precum a lasa curatenie dupa el, mancatul, ordonatul camerei sale vor necesita doar supervizare si nu o implicare directa a parintelui.
  • Copilul invata autodisciplina si crearea de rutine, lucru care va reduce discutiile dintre parinte si copil pe ceea ce copilul are de facut.
  • Copilul ajunge sa isi cunoasca mai bine emotiile si sa se dezvolte din acest punct de vedere, astfel ca relatia si comunicarea dintre el si parinti se imbunatateste.