5 moduri prin care poti aplica metoda Montessori acasa


Metoda Montessori nu trebuie sa fie facuta neaparat numai la clasa. Ea poate ajuta si acasa si sa fie modul perfect de a mentine creierul copilului tau activ fara distractii grav daunatoare dezvoltarii lui precum statul prea mult in fata unui ecran ca cel al tabletei, telefonului sau TV-ului. 

Este destul de usor sa incorporezi cateva dintre abordarile Montessori acasa, cat mai devreme in stadiul lui de dezvoltare, iar beneficiile pentru copil vor fi vizibile si de lunga durata. 

 

 1. Totul are locul sau
  Copiii iubesc ordinea. Ajuta-ti copilul sa inteleaga unde este locul fiecarui lucru iar lui ii va face placere sa aranjeze lucrurile la locul potrivit. Pentru aceasta, va trebui sa amenajezi cateva lucruri in casa astfel incat el sa poata ajunge la ele. Precum un cuier pentru hainutele lui, aranjeaza jucariile pe categorii in diferite recipiente si invata-l sa le stranga si sa le puna la locul potrivit inainte de a merge sa isi ia alte jucarii. 

 2. Incurajeaza independenta si automotivatia
  Aranjeaza un dulapior sau un raft in bucatarie unde copilul poate ajunge si lasa acolo tacamurile pentru el si servetele lui. Invata-l cum sa si le ia de acolo inainte de fiecare masa si sa si le aseze singur si cum sa foloseasca servetelul. Mai poti aranja portii de snacks-uri sau mancare de unde poate sa si le ia singur cand are nevoie. Toate acestea ii vor oferi un sentiment de siguranta si satisfactie ca se poate descurca singur si poate face lucruri pentru el. 

 3. Echipeaza-ti copilul cu obiceiuri sanatoase
  Unul dintre aspectele principale in clasele Montessori este atmosfera de respect reciproc. Invata-ti copilul cum sa intampine calduros vizitatorii, cum sa spuna multumesc si te rog, cum sa procedeze in timp ce stranuta sau tusesc si cum sa evite intreruperea din conversatie a interlocutorului. Toate acestea, cu cat sunt deprinse mai repede, cu atat ii vor fi de folos in interactiunea atat cu ceilalti copii cat si cu adultii. 

 4. Ajuta-ti copilul sa faca lucrurile singur
  Deseori, copiii pot face mult mai multe lucruri decat ne-am astepta si chiar sa le faca placere sa o faca, daca sunt invatati de la varste foarte fragede. Este important pentru ei sa capete un sens de utilitate, independenta si incredere in capacitatile lor de a avea grija de ei. Lucruri precum stersul prafului, potrivitul sosetelor sau dusul farfuriei dupa ce au mancat la chiuveta sunt doar cateva dintre lucrurile care le vin la indemana. Trebuie retinut ca ei invata prin repetitie si practica si ca, probabil, la inceput nu se vor descurca complet. Ajuta-l cu rabdare sa se descurce singur. 

 5. Ajuta-ti copilul sa invete prin observare
  Copiii invata prin observare mult mai bine decat daca le este explicat cum functioneaza lucrurile. Incurajeaza-ti copilul sa exploreze lumea si mediul inconjurator prin experiente practice. Saditi si ingrijiti plante impreuna, asamblati lucruri, faceti drumetii in natura. In timp ce va studia o gargarita, un copac sau o floare, copilul va invata sa invete. 

Pentru o privire mai amanuntita la cum metoda Montessori poate fi implmenetata acasa, descarca materialul de mai jos scris de Margaret E. Stephenson.